Cart

Какво е Btu?

BTU e съкратена абревиатура от British thermal unit, което е стандартна единица за енергия, използвана в Съединените Щати и понякога във Великобритания.

С нея се обозначава какво количество топлинна енергия е нужна за повишаване температурата на един кг от чиста течна вода с един градус по Фаренхайт при температура, при която водата има най-голяма плътност (39 градуса по Фаренхайт). Btu е мерна единица, която има еквивалент в другите страни, наречен джаули, единица за измерване на енергия в интернационалната система за мерни единици SI. Btu е еквивалентна на приблизително 1055 джаула (или 1055 вата-секунда). Btu често се използва като количествена спецификация за енерго-произвеждащи или енерго-пренасящи отоплителни или охлаждащи системи като пещи, фурни, хладилници и климатици.

Какво е COP?

COP е абревиатура от Coefficient of Performance (коеф. на производителност). Коеф. на производителност представлява ефективното съотношение на количеството топлина или охлаждане, осигурено от отоплителна или охлаждаща единица, към енергията консумирана от системата. По-високият коефициент на производителност означава, че системата е по-ефективна. Електрическото отопление например има COP=1.0.

Така например, ако отоплителен елемент отдава 2.5kw топлина, също използва 2.5kw мощност. Ако климатик има рейтинг от 2.5kw, което ви осигурява 2.5kw охлаждане, то той използва само 0.52kw за постигане на това. Тогава коефициентът на производителност на този климатик ще бъде 2.5 разделено на 0.525, което ще е равно на 4.7, което е почти 5 пъти по-ефективно, отколкото електрическото отопление.

Така, че като общо правило – колкото е по висок COP на климатика, толкова е по-ефективен той.

Какво е EER?

EER е съкращение от Energy Efficiency Ratio, което на български означава коеф. за енерг. ефективност при климатиците.

EER е съотношението между изходната охлаждаща енергия (в BTU) и входната електрическа енергия (във ватове) в дадена работна точка. Коеф. на енерг. ефективност най-вече се изчислява с външна температура 95oF и вътрешна (връщащ се въздух) температура от 80 oF  и 50% относителна влажност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...