Cart

Прозоречни климатици

В чужбина, това са едни от най-разпространените видове климатици. Те обикновено се инсталират в прозорците и ако попаднете на сграда, където има инсталирани такива, лесно ще ги забележите отвън.

Вече споменахме, че обикновено този тип отоплително-охлаждащи уреди се монтират на прозорците и имат изпускателна система, която изтласква горещия въздух отзад и отстрани, докато отоплително-охладителната система е насочена на закрито.

Обикновено такъв вид климатици могат да обслужват само една стая наведнъж, така че ако домът ви е голям и се състои от няколко стаи, за всяка една от тях ще ви бъде нужен по един такъв уред. В общи линии този тип уреди са евтини и са най-подходящи за хора, които живеят в апартаменти или малки домове. Друго тяхно предимство е, че се инсталират на прозорец, което дава възможност да се местят лесно между помещенията.

Недостатък е, че губите възможност за използване на прозореца, където е инсталирана системата – например губите възможността да проветрявате отваряйки прозореца. Тоест губите достъпа до чист въздух, а също се намалява и количеството пропускана светлина в стаята.

Преносими, мобилни климатици

Подобно на прозоречните климатици, преносимите са друг пример за „единична“ или „самостоятелна“ климатична система. Подобно на прозоречните и този вид съдържа всички важни компоненти, нужни за един такъв уред.

Този тип климатици се използват най-често в ситуации, когато дизайнът на помещението или строителните правила и разпоредби не позволяват инсталирането на такъв уред на стена или прозорец в дома. Начинът на работа е чрез охлаждане на въздуха с кондензаторна намотка, съдържаща се в устройството и след това изпращане на топлия въздух навън през голям изпускателен маркуч.

Изпускателният маркуч представлява голяма тръба, която наподобява клапа и свързва частта херметически, насочващ изпускателната тръба навън.

В резултат на това, че кондензаторът и вентилаторът са разположени в един и същ корпус, тези устройства обикновено са малко по-шумни от другите климатици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...