Cart

Климатиците стават все по-често използвани и желани електроуреди, тъй като те предоставят възможност за отопление през зимата и охлаждане през лятото на помещения с различна големина. При това не се изискват никакви усилия. Просто ги включвате към електрическата мрежа и започват да работят.

Преди да си купите климатик, обаче трябва да имате предвид няколко неща.

Избор на размер

Големината на климатичната система, която предстои да изберете е първият параметър, по който трябва да изберете климатик. Тя зависи от квадратурата на помещението, което ще се отоплява/охлажда. Например климатик „девятка“ е подходящ за стая с големина 16 квадрата. Или до 18 квадрата включително.

Тук е важно да отбележим, че се препоръчва климатикът да превъзхожда възможността за оптимално охлаждане с поне 20%, тъй като при работата му на 100% има вероятност уреда да не се справи с климатизацията.

Енергиен клас

Този тип електроуреди подобно на останалите електроуреди си имат енергийни класове, според които зависи какво количество електрическа енергия хабят за отопление или охлаждане. Едва ли е нужно да споменаваме, че всеки би предпочел по-икономичен енергиен клас от типа на 3 пъти А+, например.

Японски или китайски климатици

И двата типа уреди си имат своите предимства, но според повечето потребителски мнения, японските климатици са много по-здрави и устойчиви, в сравнение с китайските. Например, при спазване на правилата за експлоатация на една климатична система се смята, че японските модели имат експлоатационен период между 10-13 години, докато при китайските модели срока е едва между 4-6 години. Това са относителни срокове, които зависят от вида климатична система, както и от други фактори, свързани с експлоатацията.

Цена

И едно също важно условие е цената. Горните 3 фактора, които изброихме оказват влияние на цената. Например, изборът на японски климатик, например 12-ка (за по-голямо помещение) с икономичен енергиен клас би струвал доста по-скъпо, отколкото обикновен китайски климатик с по-малък размер и не толкова икономичен енергиен клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...