Още статии ...

Как да изберем климатик, който да отговаря на нуждите ни? 

Как да изберем климатик, който да отговаря на нуждите ни?

Съдържание

Климатикът е незаменим уред за дома или офиса, но изборът му може да бъде труден. На пазара има множество модели от различни марки и цени. Как да изберем най-добрия вариант за нас?

Рекламите на климатици често ни заливат с информация за характеристики като инверторни технологии, ниски нива на шум, работа при минусови температури и високи енергийни класове. Но тези данни не винаги са достатъчни, за да направим информиран избор.

Всъщност, има няколко ключови фактора, които трябва да вземем предвид при избора на климатик. Те включват:

 • Размерът и мощността на климатика трябва да съответстват на площта на помещението, което ще охлажда или отоплява.
 • Енергоефективността на климатика е важна, за да намалим разходите си за електроенергия.
 • Функционалните характеристики на климатика, като например наличието на филтри за чист въздух, таймер, дистанционно управление и др., също са от значение за удобството и комфорта ни.

 

В следващата статия ще разгледаме подробно тези фактори и ще ви дадем 5 съвета за избор на климатик, който да отговаря на вашите нужди.

Трябва ли цената на климатика да бъде водещ фактор?

Цената е важен фактор при избора на климатик, но не е единственият. Преди да вземете решение, има няколко въпроса, които трябва да си зададете.

1. Кои климатици са подходящи за отопление и до минус колко градуса работят?

Не всички климатици са подходящи за отопление. Инверторните климатици са по-добри за отопление от конвенционалните, тъй като могат да работят при по-ниски температури.

2. Мога ли с 1 климатик да отоплявам / охлаждам 2 или повече помещения?

Да, но това е по-скъпо решение. Може да закупите мулти сплит система например, която позволява свързването на един външен блок към няколко вътрешни блока.

3. Колко е средният живот на един климатик?

Средният живот на един климатик е около 10 години, въпреки че …

4. Всички ли инверторни климатици са еднакви?

Не, има различни видове инверторни климатици, с различни характеристики и цени, като се има предвид …

5. По-евтините климатици излизат ли по-евтино наистина?

Не, по-евтините климатици може да са по-скъпи в дългосрочен план, поради по-високите разходи за електроенергия и по-краткия живот.

Продължете да четете, защото имаме какво да Ви разкажем!

1. Как да изберем климатик за отопление – какво трябва да знаем:


При избора на климатик за отопление при минусови температури е важно да се вземат предвид следните фактори!Климатиците за отопление при минусови температури

При избора на климатик за отопление при минусови температури е важно да се вземат предвид няколко фактора, включително:

 • Регионът, в който се намира обектът. В по-студените региони е необходимо климатикът да има по-ниска минимална работна температура.
 • Експозицията на външното тяло. Климатикът ще работи по-ефективно, ако външното тяло е разположено на южна или югоизточна страна.
 • Дяловете на външния топлообменник. По-високият клас климатици имат външни топлообменници на дялове, които позволяват по-ефективно обезскрежаване.


– Експозицията на външното тяло

Температурата на въздуха около външното тяло може да варира значително в зависимост от изложението му. В случай че външното тяло е разположено на северна или северозападна страна, то ще бъде изложено на по-ниски температури. Това може да доведе до намаляване на ефективността на климатика и дори до замръзване на външното тяло.

Пример:

Според един експеримент, проведен от Д енд Д Клима, температурата на въздуха от южната страна на сграда е с около 10 градуса по-висока от температурата на въздуха от северната страна. Това означава, че климатик, разположен на южната страна, ще работи по-ефективно, отколкото климатик, разположен на северната страна.

– Дяловете на външния топлообменник

При замръзване на външното тяло, климатиците с външни топлообменници на дялове спират работата само на замръзналия дял. Това позволява на останалите дялове да продължат да работят и да поддържат температурата в помещението.

Пример:

Климатиците с външни топлообменници на дялове могат да намалят загубите на енергия при замръзване с до 30%. Това означава, че климатик с външни топлообменници на дялове ще поддържа температурата в помещението по-стабилно, дори при ниски температури. Не всички климатици имат тоблообменници на дялове!

Заключение

При избора на климатик за отопление при минусови температури е важно да се вземат предвид всички горепосочени фактори. С консултация със специалист можете да изберете климатик, който да отговаря на вашите нужди и условия.

2. Може ли един климатик да отоплява или охлажда няколко помещения?


Не е невъзможно, но не е препоръчително. Има няколко причини за това:

 • В режим на отопление топлият въздух е по-лек и се издига нагоре. Това означава, че в съседните помещения ще бъде по-студено.
 • В режим на охлаждане студеният въздух е по-тежък и се спуска надолу. Това означава, че в съседните помещения ще има температурна разлика между пода и тавана.
 • За да отоплява или охлажда няколко помещения, един климатик трябва да има по-висока мощност. Това означава, че ще консумира повече енергия и ще бъде по-скъпо.
 • Ако един климатик дефектира или спре да работи, за да се размрази външното тяло, ще спре отоплението или охлаждането на всички помещения.


Затова е по-добре да използвате отделни климатици за всяко помещение.
Това ще осигури по-равномерна температура и по-ниски разходи за енергия.

3. Колко е средният живот на един климатик?

Средният живот на един климатик зависи от качеството на материалите, използвани за производството му.

Евтини климатици

Евтините климатици са изработени от нискокачествени материали, които бързо се износват. Пластмасата пожълтява и се напуква, а медните тръби на топлообменниците са по-тънки и се чупят по-лесно. Това води до по-кратък живот на тези климатици, който е около 4-6 години.

Средни и висок клас климатици

Средните и висок клас климатици са изработени от качествени материали, които са по-трайни. Пластмасата не пожълтява и не се напуква, а медните тръби на топлообменниците са по-дебели и по-устойчиви. Това води до по-дълъг живот на тези климатици, който е около 10-15 години.

Как да изберем климатик?

Ако искате климатик, който ще ви служи дълго време, изберете такъв от среден или висок клас. Избягвайте евтините климатици, тъй като те са по-склонни към повреди и ще трябва да ги сменяте по-често.

Ето някои допълнителни съвети за избор на климатик:

 • Проверете гаранционните условия. По-добрите климатици имат по-дълга гаранция.
 • Избирайте климатик от известна марка. По-известните марки имат по-добра репутация за качество.
 • Не забравяйте за монтаж и сервиз. Правилният монтаж и сервиз могат да удължат живота на климатика ви.

4. Всички ли инверторни климатици са еднакви?

Не всички климатици с инверторни компресори са еднакви. Основната разлика между тях е в вида на компресора, който използват.

Инверторни компресори

Инверторните компресори работят на принципа на променлива скорост. Това означава, че могат да променят оборотите си, за да поддържат желаната температура в помещението, което води до по-малко консумация на електроенергия.

Конвенционални компресори

Конвенционалните компресори работят на принципа на старт-стоп. Това означава, че работят на пълна мощност, докато достигнат желаната температура, след което се изключват. След това отново се включват, когато температурата започне да се увеличава или да пада (в зависимост от избрания режим на отопление или охлаждане).

Защо е важно да знаем вида на компресора?

Видът на компресора определя ефективността на климатика. Инверторните климатици са по-ефективни от конвенционалните климатици, защото не се включват и изключват толкова често.

Как да изберем климатик с подходящ компресор?

Ако искате климатик, който е възможно най-ефективен, изберете климатик с инверторен или хиперинверторен компресор. Тези климатици са по-скъпи от конвенционалните климатици, но ще ви спестят пари в дългосрочен план.

Съвети

 • Проверете вида на компресора, който използва климатикът.
 • Изберете климатик с инверторен компресор, ако искате възможно най-висока ефективност.
 • Свържете се с нас за безплатна консултация, за да ви помогнем да изберете климатик, който е подходящ за вашите нужди.


Допълнителни подробности

Инверторните климатици са с около 30-40% по-ефективни от конвенционалните климатици. Това се дължи на факта, че инверторните компресори могат да поддържат желаната температура с по-ниска скорост на въртене. Това води до по-ниски загуби на енергия и по-висок коефициент на полезно действие.

Конвенционален климатик:

Инверторен климатик:

Достигната температура = 25 °C

Достигната температура = 25 °C

–        Компресорът се изключва

–        Компресорът намалява оборотите си, но не спира

Температурата пада = 24 °C

Температурата пада = 24 °C

–        Компресорът се включва на пълна мощност

–        Компресорът плавно увеличава оборотите си

Консумира повече електро енергия, защото амперажът (големината на тока), необходим за рестартирането му от нулата е 3 пъти повече!

 

Синусоидата на тока

Синусоидата на тока е важна, защото повечето електронни устройства са проектирани да работят при тази форма на ток. 

Повечето инверторни климатици на водещите производители Fuji Electric, Panasonic, Daikin и Mitsubishi Electric имат специален софтуер, който контролира синусоидалната форма на тока. Това означава, че климатиците произвеждат ток с форма, която е близка до тази на мрежовото напрежение.

Благодарение на този метод на управление, климатиците могат да използват 98% от консумираната мощност ефективно. Това е значително подобрение в сравнение с конвенционалните инверторни климатици, които използват само около 70% от консумираната мощност ефективно.

Повишената ефективност води до допълнителни 30% по-ниски сметки за ток. Това означава, че климатиците с чиста синусоида са по-икономични от конвенционалните инверторни климатици и дори от инверторните климатици с чиста синусоида от по-ниския ценови клас.

При избора на климатик е важно да се вземе предвид вида на компресора. Инверторните компресори са по-ефективни от конвенционалните компресори и ще ви спестят пари в дългосрочен план.

5. Най-евтините климатици не винаги са най-добрият избор.

Те може да са по-достъпни в началото, но в дългосрочен план може да излязат по-скъпо.

Ако планирате да използвате климатика за кратко време, например за сезонно охлаждане, тогава по-евтиният вариант може да бъде по-удачен.

Но ако планирате да използвате климатика вкъщи дългосрочно, тогава е по-добре да инвестирате в по-скъп модел. По-скъпите климатици са по-ефективни, което означава, че консумират по-малко енергия. Това води до по-ниски сметки за ток и се изплащат в дългосрочен план.

Ето и някои от предимствата на по-скъпите климатици:

 • По-висока ефективност
 • По-дълъг живот
 • По-добра производителност
 • По-високи технологии


Ако търсите климатик, който ще ви служи дълго и надеждно, тогава е по-добре да инвестирате в по-скъп модел.

Да направим една проста сметка в дългосрочен план за това как да изберем климатик според цената:

Да предположим, че ще климатизирате цялото си жилище и ви трябват 3 броя климатици, които купувате на изплащане за срок от 5 г. без лихва (колкото е средният живот на един евтин климатик). Сметката излиза така:

3 бр. обикновен инвертор х 600 лв. = 1800 лв.

3 бр. инвертор с pam* х 1200 лв. = 3600 лв.

3 бр. монтаж = 510 лв.

3 бр. монтаж = 510 лв.

  

60 м. х 150 лв. сметка за ток = 9000 лв. **

60 м. х 100 лв. сметка за ток = 6000 лв. **

  

Общо след 5 г. = 11 310 лв.

Общо след 5 г. = 10 110 лв.

Реинвестиция в нови климатици след 60 м.: 1800 лв. + 510 лв. за монтажи

Реинвестиция в нови климатици след 60 м.: 0 лв. (тези климатици имат средна продължителност на живот 10+ г.)

Общо след 10 г. = 22 620 лв.

Общо след 10 г. = 16 110 лв.

 

Дори ако не инвестирате в нови климатици след 5 години, изчисленията показват, че в дългосрочен план по-скъпите климатици са по-икономични.

Това се дължи на вграденото управление с пулсова амплитудна модулация (Pulse Amplitude Modulation – PAM), което регулира формата на тока, така че да съответства на напрежението в целия работен обхват на компресора. Този метод позволява използването на 98% от консумираната мощност ефективно и води до намаление на разходите за електроенергия със средно 30% на година при 100% работа на климатиците, в сравнение с обикновените инвертори.

В заключение, какво можем да извлечем от всичко това?

Изборът на климатик не е труден, когато знаем какво е важно да вземем предвид. На българския пазар има над 500 модела климатици.

Кой е най-подходящият за нашите нужди? Знаехте ли за съществуването на PAM инверторите или за топлообменниците с няколко дяла? А знаехте ли, че има климатици със сензори за зонално разпределение, които автоматично регулират температурата и вентилаторите в помещенията, откривайки студени и топли места, слънчеви лъчи, присъствието на хора и домашни любимци, с цел по-голяма икономия на електроенергията?

Всички тези допълнителни функции могат да ви спестят значителни суми пари при разходите за електроенергия въпреки по-високата първоначална цена на устройствата.

Важното е да знаете какво ви е необходимо, а за останалото не се притеснявайте – ние имаме експертите, които могат да ви помогнат в избора на най-подходящия климатик за вас!

Д енд Д Клима предлага 100% безплатен оглед преди покупка на климатик с цел:

 1. Предоставяне на професионална консултация, гарантираща ви най-добрия избор.
 2. Запазване на време, като избегнете десетки часове изследване на различни марки и модели.
 3. Предотвратяване на вероятността да направите неправилния избор на климатик.
 4. Без задължение за покупка, за да имате свобода и увереност в решението си.