Cart

Преди да се захванете с изборът на климатик е препоръчително предварително да се съобразите с големината на стаята, която планирате да охлаждате и/или отоплявате. Определянето на големината и характеристиките на стаята е много важно за избора на правилен размер на климатика. Все пак трябва да имате предвид, че колкото по-мощен електроуред от този вид изберете, толкова по-висока ще е консумацията на електроенергия, а по-мощен климатик не означава непременно, че ще ви предостави по-добър комфорт, отколкото ако използвате електрически уред, предназначен за вашата квадратура.

Обикновено капацитетът на климатиците се измерва по два начина – или чрез англ. мерна ед. за енергия btu/h, или чрез киловати (kW). Например, ако знаете, че за да отоплявате 1 куб.м. от дадена стая са ви нужни само 0,06kW, а за да го охлаждате ще ви трябват около 0,05kW, можете да  изчислите в зависимост от височината и квадратурата на стаята кубичните й метри и съответно необходимият разход в kW или да преобразувате в btu/h, за да разберете климатик с каква отдавана мощност, ще ви е нужен за вашето помещение.

Но височината и квадратурата на стаята далеч не изчерпват нейните характеристики, когато се налага да обърнете внимание на разни детайли в нея, ако искате да се отоплявате/охлаждате с помощта на климатик.

Обърнете внимание дали помещението има външна или пък вътрешна изолация. При използване на такъв уред за отопление/охлаждане най-добре е наличието на вътрешна изолация, тъй като тя изолира топлината да излиза навън и всъщност, температурата в стаята се запазва тази, достигната с климатика, без да се губи твърде голямо количество енергия.

Друг важен елемент от помещението са прозорците – това включва вида на дограмата, а също и стъклопакета, както и самата големина на прозорците. Ако дограмата ви е PVC – този тип дограма също изолира излизането на топлина от помещението, което увеличава икономичността на използвания уред и позволява с по-малко енергия да отоплявате/охлаждате дадената стая. Ако стъклопакетът е енерджи, може да попречи на пропускането на топлина от слънцето – отвън-навътре.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...