Cart

 

 1. 6 милиона австралийци използват поне по един климатик.
 2. Близо половината домакинства в Австралия (49%) използват климатик с обратен цикъл като основна система за охлаждане.
 3. В 13% от австралийските домакинства основната система за охлаждане са изпарителни охладители, а в 10% от домакинствата – хладилна климатична инсталация, която се охлажда само.
 4. САЩ захранват повече климатици от целия континент Африка.
 5. Уилис Кариер изобретил първият климатик през 1902 г., за да помогне на хартията да не се разширява, в издателството му в Ню Йорк.
 6. Малко над една четвърт от австралийските домакинства (26%) не използват климатик за охлаждане. Процентите варират от 48% от домакинствата в Тасмания, до 4% от домакинствата в Северната територия, които не използват климатик.
 7. Първият климатик в автомобилите е въведен през 1939 г. в САЩ, но едва през 70-те японските автомобили с климатик идват в Австралия.
 8. През 30-те години повечето домове не са имали климатик – но киносалоните са имали. Киносалоните са били сред първите, които започват да използват климатици. Те пускали големи хитове през лятото, за да насърчат хората да дойдат да видят шоу и да се разхладят. Терминът „летен блокбастър“ е изведен от пускането на най-големите хитове през лятото. Така естествено клиентите се стичали на кино в горещото време. Тази тенденция продължава и до днес.
 9. През 1931 г. Х. Х. Шулц и Дж.К. Шерман измислят първият прозоречен климатик, предназначен за охлаждане на отделна стая в дом.
 10. През 1939 г. моторната компания Пакард става първата автомобилна компания, предлагаща климатик като опция за вашия автомобил.
 11. Климатични устройства, подобни на днешните на пазара, започват да се появяват през 50-те години.
 12. Преди климатиците да се появят, са били използвани огромни блокове лед, за да се поддържа необходимото охлаждане.
 13. Средната продължителност на живота се е увеличила с изобретяването на климатика. Много лекарства, използвани днес, трябва да се охлаждат и съхраняват при специфични температури, което става възможно с климатик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...